SebeláskaSeberozvoj

4 kvality vědomého vztahu

4 kvality vědomého vztahu

Aktuálně se dostáváme do období, kdy vztahy jako takové prochází velkou změnou. Současné paradigma nefunguje. Zamilovaní lidé nejsou šťastní a nevědí, jak to udělat, aby vztah fungoval.

Věřte nebo ne, není to špatně. Když se totiž struktury a systémy hroutí, je to právě v ten moment, kdy přichází změna. Věřím, že to se právě děje v rámci intimních vztahů. Tento rozpad nás nutí se posunout směrem k vědomé lásce.

Co je tedy onen vědomý vztah?

Je to romantický vztah, kdy se oba partneři cítí zavázaní smyslu – a tím smyslem je růst. Individuální i kolektivní růst jako pár. Růst, který činí svět lepším.

Doposud lidé začínali vztahy proto, aby uspokojili své osobní potřeby. To mohlo fungovat několik let, ale eventuálně tento vztah ztroskotá a ti skončí s tímto výsledkem nespokojeni.

Když se ale setkají dva lidé se záměrem růst, jejich vztah vzkvétá a směřuje k něčemu mnohem lepšímu než jen uspokojení. Stane se cestou evoluce, kde mají oba lidé možnost růst mnohem více než, kdyby byli sami. Výsledkem je hluboká spokojenost a dlouhodobé naplnění.

Pokud jste tedy jedním/jednou z těch, kdo cítí, že je čas na to posunout romantickou lásku o stupeň výš, níže najdete čtyři kvality, které charakterizují to, co vlastně znamená být vědomým párem. Vítejte na cestě za vědomým spojením, toto je láska vyšší úrovně

1. Vědomý pár není fixovaný na výsledek vztahu – na prvním místě je růst

Tím, že člověk není závislý na výsledku vztahu neznamená, že mu nezáleží na tom, co se stane. Také to neznamená, že byste si nepředstavovali, jak se vztah vyvine.

Znamená to, že: jste více zavázaní zkušenosti růstu než tomu, aby jste vztah za každou cenu „nutili“ být funkční.

Skutečností je, že jsme tu za cílem růst, vyvíjet se. Fyzicky, mentálně, emocionálně i duchovně. Když růst ustane, automaticky cítíme, že je něco špatně. Protože tak tomu jest. Bez růstu nenaplňujeme smysl naší duše.

Mnoho dnešních vztahů právě na tomto ztroskotává. Chceme, aby se naši partneři chovali určitým způsobem, omezujeme sami sebe, abychom se zalíbili ostatním a často se tak cítíme malí, utlačovaní a překvapení, kým jsme se stali. To v důsledku vede k tomu, že se ve vztahu lidé cítí jako v kleci, ze které chtějí utéct. Tou nepříliš příznivou pravdou ale je, že jsme se tam uvěznili sami.

Vědomé páry si váží růstu více než čehokoliv jiného, protože vědí, že je to onen tajemný klíč k tomu, aby se vztah udržel. A i když je onen růst často děsivý (protože nás přivádí do neznáma), jsou tyto páry odhodlané pokračovat v expanzi, byť někdy i za cenu toho, že vztah „přerostou“. Díky tomu si vztah udrží pocit živosti a stejně tak láska mezi partnery.

2. Oba ve vztahu jsou odhodláni k tomu vlastnit svoje stíny

Vědomé páry vědí, že my všichni máme nějaké rány z minulosti a rozumí také tomu, že jednoho dne se objeví spouštěč těchto bolestí – zejména ve vztahu. Jinými slovy očekávají, že se někdy budou cítit opuštění, v pasti, odmítnutí, přehlížení nebo se na povrch dostane jiný nepříjemný pocit, když jsme s nějakým hluboce propojeni.

Většina z nás stále věří, že by se lidé měli ve vztazích cítit jen dobře a když se náhodou objeví nepříjemný pocit, stalo se něco nevhodného. Co v takovéto situaci často přehlížíme, je, že tyto pocity pocházejí z našich vlastních programů. Tyto problémy nejsou způsobeny naším partnerem, ale našimi přesvědčeními.

Vědomí partneři jsou ochotni nahlédnout na své minulé i aktuální problémy ve vztahu, protože vědí, že tím, že budou konkfrontovat tato svá přesvědčení, mohou svůj vztah posunout do jiné reality. Ony disfunkční vzorce chování se rozmělní, ale jen v případě, že je nejprve přijmeme za své – uznáme je.

3. Všechny pocity jsou vítány a žádné jejich vnitřní zpracovávání není souzeno

Ve vědomém vztahu existuje prostor pro to, cítit cokoliv. A nejen to, vzájemně mohou partneři bez obav tyto pocity i fantazie vyjádřit. Přesto je to křehká záležitost – není to jednoduché, pokud se tak ale stane, představuje to jedny z nejvíce léčivých zážitků, které lze ve vztahu zažít.

V dnešním světě je velmi neobvyklé být zcela upřímný/upřímnou o tom, kým jsme a tím motivovat partnera k tomu, aby činil totéž. Není totiž snadné někdy přijímat to, co slyšíme. Popravdě vás to může pěkně rozčílit – jako rozbuška na bolavém místě. Vy jste ale této možnosti otevřeni, a tím svému partnerovi umožníte být autentickým/autentickou.

Jak již bylo řečeno, lidé jsou zvyklí předstírat, že jsou někým jiným nebo se měnit tak, aby se zalíbili těm, jež milují. Nechtějí totiž, aby je tito lidé přestali milovat. Tím se ale vzájemné propojení ve vztahu snižuje.

Jedinou možností je čirá upřímnost, odhalovat často sebe sama, věci, které je těžké sdílet a umožnit svým partnerům či partnerkám učinit totéž. To vede k pocitům, že se partneři skutečně poznávají, vzájemně se vidí a skutečně si rozumí. Je to kombinace, které automaticky zintenzivní jejich lásku.

4. Vztah je místem, kde se praktikuje láska

Láska je koneckonců takový trénink. Je to praktikování akceptace, toho, být v přítomnosti, odpuštění a expanze vašeho srdce do prostorů zranitelnosti.

Někdy se k lásce chováme jako k určité cílové destinaci. Chceme neustále zažívat ten vrcholný pocit, a když najednou zmizí, nejsme se vztahem spokojeni. Podle mého je toto hlavním smyslem, který lidé s ohledem na lásku míjí.

Láska je cesta a průzkum. Ukazuje se v různých nuancích vztahu a vede vás k zamyšlení, „Co by teď udělal člověk, který skutečně miluje?“. Odpověď bude vždy odlišná, a díky tomu budete moci růst způsoby, o kterých se vám doposud nezdálo.

Vědomé páry jsou silně odhodláni k tomu být zosobněním lásky. Díky jejich oddanosti a praxi se v jejich životech a vztahu láska ukazuje na způsoby, o nichž jste nikdy ani nesnili.

Zanechte prosím níže komentář, pokud nám chcete sdělit, jak si VY představujete způsob, kterým lze do vztahu přivést více vědomé lásky. Děkujeme.

Zdroj překladu
mindbodygreen, www.mindbodygreen.com/0-21277/the-4-qualities-of-a-conscious-relationship.html

Podpořit bennu.cz

0 %