Alan Watts českyVidea

Alan Watts – Co když se ve chvíli, kdy umřeme, probudíme?

Co byste udělali, kdybyste měli tu moc snít v noci jakýkoli sen, který jste chtěli snít? Mohli změnit své vnímání času a sklouznout, řekněme, do 75 let subjektivního trvání času během osmi hodin spánku?

Předpokládejme, že byste začali tím, že byste si splnili všechna svá přání. Mohli byste si stvořit cokoliv, co by pro vás bylo nejvíce vzrušujícím životem – milostné aféry, bankety, tanečnice, úžasné cesty, zahrady, hudbu přesahující hranice představivosti. A pak, po mnoha měsících takového způsobu žití, během 75 let v rámci jediné noci, by se vám zachtělo něčeho jiného.

Přesunuli byste se do dobrodružné dimenze, ve které by vyvstávala náhlá nebezpečí, a přicházela by vzrušení při řešení těchto nebezpečí. Mohli byste zachraňovat princezny ze spár draků a vydávat se na nebezpečné cesty. Provádět senzační výbuchy a všechno vyhodit do povětří. Nakonec se dostat do potyčky s nepřáteli. A tak poté, co byste se s tím po nějakou dobu bavili, byste si vymysleli „novou vrásku na čele“, a to, že byste zapomněli, že pouze sníte.

Takže byste si mysleli, že to všechno je doopravdy a začali byste být plní obav a úzkostí. Protože by to, poté, co byste se probudili, bylo skvělé. Víte, kdybyste řekli, jako děti, které se vzájemně hecují, jak daleko byste mohli zajít? Co byste mohli vyzkoušet? Jak hluboce byste se mohli ztratit, zbaveni své moci, jakou dimenzi něčeho takového byste ustáli?

Mohli byste se takto sami sebe ptát, protože víte, že se v nejhorším probudíte. No a tak byste absolvovali čím dál více dobrodružství a myšlenku na to, o čem vlastně snít, byste dováděli až do krajnosti. Nakonec byste snili sen, ve kterém se ocitáte právě teď. Snili byste sen života, jaký žijete nyní. Měli byste k dispozici nespočetně možností ve hře na to, že nejste Bůh.

Veškerá povaha celé Boží existence dle této myšlenky je hra na to, že jím není. V duchu této ideje je každý ve své podstatě Nejzazší Realitou. Nikoliv Bohem v politickém, královském významu toho slova, nýbrž Bohem ve smyslu Bytí „The SELF“ (SEBOU), tím hlubokým bezmezným základním, cokoliv to znamená. A vy všichni jste tohle. Jen předstíráte, že nikoliv.

Zdroj překladu
Roman Kocián, www.youtube.com/watch?v=BIu5-_Rf-kc

Podpořit bennu.cz

0 %